BM'nin insan hakları raportörü, Filistinlileri Doğu Kudüs'ten atmaya çalışan İsrail'i "etnik temizlik" yapmakla suçladı, İsrail'in müzakereler sonucunda bölgede bir Filistin devletinin ilan edilmesini kabul edeceğinden şüphe duyduğunu söyledi.
Birleşmiş Milletler'in (BM) işgal altındaki Filistin topraklarındaki insan hakları özel raportörü Richard Falk, düzenlediği basın toplantısında İsrail politikalarının "kabul edilemez bir sömürgecilik, ayrımcılık ve etnik temizlik" içerdiğini söyledi.
Falk, ABD'nin arabuluculuğunda süren ve 2014 Nisan ayında süresi dolacak barış görüşmelerinin çıkmaza girmesine ve İsrail'in Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki yerleşim bölgelerini genişletme çabalarına da itiraz etti.
Özel raportör "Yerleşim birimlerinin her genişletilişi ya da yıkılan her ev Filistin halkı ile durumu daha da kötüleştiriyor ve barış görüşmelerinden çıkacak sonuçla ilgili beklentiyi de düşürüyor" ifadesini kullandı.
İsrail ise Filistinlilerin İsrail'i tanımamasının barışın önündeki en büyük engel olduğunu savunuyor.
Bu hafta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşen ABD Başkanı Barack Obama düğümün çözülmesi için baskı yaptı, müzakereler için belirlenen son gün olan 29 Nisan'dan önce iki tarafın da risk alması gerektiğini söyledi.
Kudüs'te 11 bin Filistinli
Richard Falk, İsrail'in Yahudiler lehine uygulamaya koyduğu yasalar nedeniyle 1996'dan beri 11 bin Filistinli'nin Kudüs'te "yaşama hakkının elinden alındığını" söyledi, "11 bin, buzdağının sadece görünen yüzü çünkü çok daha fazla kişi oturma haklarıyla ilgili zorluklarla karşılaştı" dedi.
İsrail 1967'deki savaşta Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs'ü işgal etmiş, 2005 yılında Gazze'den çekilmişti. Filistinliler Batı Şeria ve Gazze'de, Doğu Küdüs'ün başkent olduğu bir Filistin devleti kurmayı hedefliyor.
Falk ise İsrail'in, Filistinlilerin Doğu Kudüs'te yaşamalarını zorlaştırarak ve yeni yerleşim birimleri inşa ederek buranın "etnik yapısını değiştirmeye yönelik" sistemli bir çaba içinde olduğunu savundu. Uluslararası hukuk uzmanı raportöre göre İsrail'in bu girişimleri uluslararası hukuka da aykırı.
Goldstone Raporu
Falk'ın açıklamaları 2009 yılında Richard Goldstone'un hazırladığı raporla paralellik gösteriyor.
Birleşmiş Milletler 2008 yılında İsrail'in Gazze'ye saldırması üzerine bir araştırma komisyonu kurmuş, komisyonun başına Güney Afrika'daki eski Anayasa Mahkemesi Başkanı ve eski Yugoslavya'daki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin eski savcısı Richard Goldstone getirilmişti.
'Goldstone Raporu' olarak da bilinen, "Filistin ve İşgal Altındaki Diğer Arap Topraklarında İnsan Hakları" adlı rapor İsrail'i hem "savaş suçu" hem de "insanlığa karşı suç" işlemekle suçlamıştı.
Al Jazeera ve Reuters
0 Yorumlar