Paralel yapı ve iş birlikçilerini sandığa gömen AK Parti, devleti yeniden işler kılmak için düğmeye bastı.
Hükümete yönelik 'Darbe girişimi' olarak nitelendirilen 17 Aralık ve 25 Aralık operasyonları ile ortaya çıkan devlet içindeki paralel yapının temizlenmesi konusunda atılacak yeni adımlar için düğmeye basılıyor. Genel Kurul gündeminde bulunan Danıştay Kanunu değişikliği tasarısının kısa süre içinde yasalaştırılması hedefleniyor.
Tasarı ile Danıştay'da yeni bir idari dava dairesi kurulacak. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu sürekli hale getirilecek. Ülke çapında uygulanacak düzenleyici işlemler ile uygulama işlemlerine karşı aynı dilekçeyle dava açılamayacak. İdari yargılama usulündeki dava sürelerinin kısaltılacak. İdari yargılama usulüne “grup dava” ve “ivedi yargılama usulü” adıyla yeni kurumlar ilave edilecek. Tasarıda ayrıca halen Danıştay tarafından temyizen incelemesi yapılan bazı konuların bölge idare mahkemesi tarafından itiraz yolu ile incelenecek konular arasına alınması gibi düzenlemeler öngörülüyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da seçim öncesi dikkat çektiği konulardan biri de Yargıtay'la ilgili düzenlemeler olacak. Erdoğan, “Yargıda bir düzenlemenin yapılması şart. Bunun adımlarını atmadığımız sürece, ulusal güvenliğimiz tehdit altındadır” demişti.
'BLOK OY' PLANI BOZULACAK
Adalet Bakanlığı, Başbakan'ın talimatı ile HSYK'daki düzenlememeye benzer bir değişikliğin Yargıtay için de yapılması için çalışma başlattı. 2010'da yapılan referandumda kabul edilen Anayasa değişikliği kapsamında yeni seçilen üyelerin 'Paralel yapıya' yakın isimlerden oluştuğu, bu nedenle Yargıtay'da 'Blok oy' kullanılarak önemli kararlarda etkin hale geldikleri belirtiliyor. Yargıtay ceza genel kurullarında büyük oranda 'paralel yapıya' yakın isimlerin kullandıkları blok oylar doğrultusunda kararların şekillendiği belirtilirken, hükümet bu yapıyı dağıtmak için hazırlanacak yeni yasal düzenlemeyi hızla Meclis gündemine getirecek.
TİB KAPATILABİLİR
17 Aralık ve 25 Aralık operasyonları ile ortaya çıkan yasadışı dinlemeler konusunda da adım atılacak. Son yapılan düzenlemelerle mahkeme kararı ile bile olsa dinlemeler zorlaştırılırken, hükümet Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) bünyesindeki hukuksuz dinlemelere son vermek için de bu kurumun kapatılması dahil farklı formülleri tartışmaya başladı. Telefon dinlemeleri konusunda dünyadaki örnekleri inceleyen hükümet, TİB'in kapatılıp daha şeffaf bir yapı oluşturulması için hazırlık yapıyor. Ancak TİB'in kapatılması durumunda yerine nasıl bir oluşuma gidileceği henüz netleşmedi.
YSK'NIN YAPISI DEĞİŞECEK
Son olarak AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu'nun gündeme getirdiği, YSK'daki paralel yapılanma konusunda da adım atılacak. Aldıkları kararlarla seçimlere gölge düşüren YSK'daki 11 olan üye sayısı 15'e çıkarılacak. 15 üyenin 11'i yargı içinden 4'i ise en çok oyu alan 4 parti tarafından seçilecek. Yapılacak çalışma ile üye sayısının artırılması, bu yolla karar alma süreçlerindeki tartışmaların ortadan kaldırılması hedefleniyor.
Türkiye Gazetesi
0 Yorumlar