Gezi Parkı’ndaki 5-6 ağacın nakledilmesini büyük bir doğa katliamı gibi sunan provokatörlerle yerli ve yabancı basın kuruluşlarının tahrik ettiği olayların yıldönümünde yine marjinal gruplar polise saldırmaya kırıp dökmeye çağrıldı.
Vandalizmin yıldönümü
2013 yazını sokak eylemleri, vandalizmle geçirmesi ve 7 kişinin ölümüne neden olan Gezi Olayları’nın birinci yılında yine provokasyon çağrıları yapılıyor. Geçen yıl Gezi Parkı’nda bulunan 5-6 ağacın sökülerek Çağlayan’a dikilmesi işleminin “Gezi Parkı’nda Topçu Kışlası ve alışveriş merkezi inşaatı başladı” yalanıyla sosyal medyada yayılmasıyla başlatılan Gezi olayları Bayburt hariç tüm illerde çatışmalı sokak eylemlerine dönüşmüştü.
3. Havaalanı yapılmasın
Taksim trafiğini yer altına indirerek İstanbul’a nefes aldıracak proje kapsamında, Gezi Parkı’nda 5 ağacın Çağlayan’a nakledilmesi; “Çözüm Süreci”ni başlatarak PKK terörünü bitirme yolunda hamle yapan, “Nükleer santraller” ile enerji sorununa köklü çözüm getiren, Kanal İstanbul ve “3’üncü Havaalanı” ile ekonomisine can veren ve “3’üncü Köprü” ile Pekin ile Londra’yı bağlayacak Türkiye’nin bir anda karşısında bulduğu en önemli sorun haline geldi. Baştan beri Gezi Parkı’na yönelik protestoların kaynağı olan Taksim Dayanışma Platformu, Yayalaştırma Çalışmaları kapsamında Gezi Parkı’nın bir bölümünde tıraşlama yapılacağını ve o bölümde kalan ağaçların sökülerek taşınacağını biliyordu. Ancak daha sonra kuvvetli protestolar yaşanması için sosyal medyadaki “AVM yapılacak” yalanına bile bile ses çıkarmadıklarını itiraf ettiler.
Twitter provokasyonu
Hükümetin de gereğinin yapılacağına dair açıklamalarına karşın, özellikle Twitter’de daha sonradan çoğunun sahte isimlerle açıldığı tespit edilen hesaplardan yapılan kara propagandayla bir anda polise taşlar, molotoflarla saldıran gruplar ortaya çıktı. Kendilerine Taksim Meydanı’nı hedef seçen marjinal ve yasadışı sol gruplar, çevre duyarlılığı göstererek Taksim’e gelen vatandaşları provoke etti. 2013’ün 27 Mayıs’ında başlayan Gezi Olayları, Haziran’ın ilk günlerinde şekil değiştirerek bir anda AK Parti hükümeti ve Başbakan Erdoğan’a yönelik darbe girişimine dönüştü. Hedef seçilen sokakların karıştırılması amacıyla da, polisle yoğun bir çatışma dönemi başlatıldı.
Olayları serinkanlılıkla izleyen Başbakan Erdoğan eylemcilerin temsilcileriyle Ankara’da görüşmelerde bulundu. Başbakan, talepleri dinleyerek gerekenlerin yapılacağı sözünü verdi. Ancak bir süre sonra Taksim Dayanışma Platformu isteklerini “3. Köprü projesinden vazgeçilmesi”, “Kanal İstanbul’dan vazgeçilmesini”, “3. Havaalanı projesinden vazgeçilmesi”, “Kanal İstanbul projesinden vazgeçilmesi”, “HES’lerdeki projelerin iptal edilmesi” olarak açıkladı.
Dış etki deşifre oldu
Ayrıca Taksim Platformu’nun şu anda Almanya’nın elinde olan ve milyarlarca euro kazandığı dünya havayolu merkezi olma ünvanını alacak olan 3’üncü Havaalanı projesinden vazgeçilmesi isteğini vatandaş “Gezi Olaylarının arkasında Almanya var” şeklinde yorumladı. Kendi ülkelerinde de yaşanan toplumsal hareketleri görmeyen BBC, CNN, New York Times, The Guardian gibi pek çok yayın kuruluşu, Türkiye’de iç savaş varmış gibi yayın yaptı. Bu kuruluşların “aniden” başlayan olayları öncesinde muhabirlerini İstanbul’a gönderdikleri, canlı yayın araçları kiraladıkları ortaya çıktı.
Alevi istismarı yapıldı
Gezi olaylarını Türkiye çapına yayan ve Alevi yoğunluklu bölgeleri çatışma alanına dönüştüren eylemciler, Twitter ve Facebook’ta da Başbakan Erdoğan’ın Alevi düşmanı olduğu kara propagandasını yaptılar. Özellikle Hatay’da Suriye’deki iç savaştan kaçan Alevileri de kışkırtmaya yönelik girişimler büyük çabayla engellendi.
Kabataş’ta çirkin saldırı
Gezi olayları sırasında Dolmabahçe’deki Bezm-i Alem Camii’ne giren protestocu grubun arkasında bıraktığı bira kutusu halkın büyük tepkisini çekerken, yine Kabataş’ta Zehra D., adlı genç kadının yanındaki birkaç aylık bebeğiyle birlikte Gezi Parkı protestocusu grup tarafından saldırıya uğraması da Gezi Parkı olaylarındaki nefret suçunun ve vandalizmi gözler önüne serdi.
Yedi kişi hayatını kaybetti
Emniyet raporuna göre 112 gün süren Gezi eylemlerinde Bayburt hariç 80 kentte 5 bin 532 eyleme 3 milyon 600 bin kişi katılırken, 5 bin 513 kişi güvenlik kuvvetlerince gözaltına alınarak soruşturma kapsamına alındı.O laylarla ilgili adli soruşturmalarda 189 kişi tutuklandı, 4 bin 329 kişi yaralandı. 7 kişi hayatını kaybetti.
Yine ölüm istismarı
GEZİ olaylarının yıldönümü nedeniyle bugün Taksim’e çıkmak isteyen grupların çağrıları günler öncesinden sosyal medyada ve basında yer alırken, olayları tetikleyeceği sosyal medyada ilan edilen bir ölüm haberi geldi. 22 Aralık 2013’te Kadıköy’de düzenlenen mitingde biber gazından etkilenerek kalp krizi geçerdiği ve 159 gün komada kalan 64 yaşındaki Elif Çermik’ün dün yaşamını yitirdiği bazı haber sitelerinde yer aldı. Twitter’da yazan kullanıcılar, “Öfkelendik” ifadelerini kullanırken, haber sitelerinde ise “Yine bir Alevi öldü” ifadeleri kullanıldı. Çermik’in Gezi olaylarının yıldönümünden bir gün önce ölümünden sonrada Twitter’da ElifÇermik adlı başlığa yüzlerce mesaj yazılırken, kullanıcılar bugün olacakların habercisi gibi provokatif mesajlar yazdı.
Ukrayna bölündü, Mısır’da darbe oldu
BATI destekli Twitter ve Facebook kaynaklı Gezi olayları Türkiye’de AK Parti iktidarı tarafından bir hükümet krizi yaşanmadan sonlandırılırken, Ukrayna ve Mısır’da ise gülen taraf halkı ayaklandıranlar oldu. Ukrayna’da kanlı çatışmalarla süren olaylar sonucunda ülke önce ikiye sonra da üçe bölündü. Darbe sonrasında Ukrayna ekonomisi çöktü. Mısır’da da İhvan’a yönelik darbede General Sisi, sokaklarda katliam yaptı. Batı destekli sözde halk ayaklanmasında ülkede büyük terör yaşanırken, General Sisi, dünyanın yeni diktatörü oldu, ardından Cumhurbaşkanı seçildi.
BİR TÜR ‘HAÇLI’ KAFASI
Polisin müdahalesiyle boşalan Taksim Meydanı’nda “Zulüm 1453’te başladı” diye İstanbul’un fethini zulüm olarak gören duvar yazılarından hükümet ve Başbakan Erdoğan’a yönelik çok sayıda hakaret pankartı ve afişi toplandı. ODTÜ’deki eylemlerde de bir gösterici bizans miğferiyle sokağa dökülerek polise taş yağdırdı.
150 milyon lira zarar
Taksim’de birkaç gün içinde oluşmuş 400 kamyon çöp toplandı. Gezi Parkı eylemcileri başta Taksim Meydan’ında İBB’ye ait otobüsler, yayalaştırma projesinin iş makineleri olmak üzere ülke çapında 45 ambulans, 90 belediye otobüsü, 58 kamu binası, 214 özel araç ile 337 işyerine zarar verdi. Zarar verilen mallar arasında Ankara Kızılay’a ait bir kan alma otobüsü de vardı.. Eylemcilerin saldırıları sonucunda 240 polis aracında büyük hasar oluştu. Kamu zararı 150 milyon TL oldu.
Star
0 Yorumlar