Dünya Ekonomik Forumu Bölgesel Toplantısı için Türkiye’ye gelen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Dış İlişkiler Başkanı Felah Mustafa, IŞİD ile mücadelenin bir parçası olduklarını belirterek, Suriye’de başlayan krizin yayılarak komşu ülkeleri etkilediğini söyledi.
Al Jazeera’ye konuşan Mustafa, Erdoğan’ın açıkladığı üç ayaklı stratejiyi “Her ülkenin kendi politikası, stratejisi var. Bir ülke diğerlerine dikte edemez” şeklinde yorumladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin üç ayaklı stratejisinin “uçuşa güvenli bölge, güvenli bölge ve eğit donat” olduğunu söylemişti.
Mustafa, Türkiye’nin operasyonun hem Suriye hem de Irak’ta devam etmesi gerektiği görüşünü desteklediklerini ifade etti. Mustafa, 1991-2003 yıllarında Irak’ın kuzeyinin uçuşa yasak bölge ilân edildiğini hatırlatarak, “Biz bunun çok faydasını gördük, Kürdistan’ın inşasında önemli bir rolü oldu. Fakat her bölgenin dinamiği ayrı” dedi.
"Tam irtibat devam ediyor"
Mustafa, Türkiye ile tam irtibatın devam ettiğini belirterek, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile görüşmesinin de bunun bir kanıtı olduğunu söyledi.
Mustafa, ABD’nin IŞİD’e karşı başlattığı hava operasyonunun bölgedeki durumu değiştirdiğini ve olumlu olduğunu ifade etti, peşmergenin sahadaki etkisini güçlendirdiğini vurguladı.
"Bütçe açığı veriyoruz"
Mustafa gerek uluslararası toplumdan gerek Türkiye’den öncekli taleplerinin ağır silah ve mühimmat olduğunu vurguladı. Mustafa “Askeri, siyasi ve insani desteğe ihtiyacımız var” dedi.
IKBY Dış İlişkiler Başkanı Felah Mustafa finansal olarak da zor durumda olduklarını vurguladı, bütçe açığı verdiklerini ifade etti.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi dokuz aydır Bağdat’tan para alamıyor. Anayasaya göre Kürtlerin petrol gelirlerinin yüzde 17’sini almaları gerek. Mustafa geçen yıl da bu orana ulaşılmadığını, Bağdat’ın gelirlerin yüzde 17’sini değil, yüzde 11’ini gönderdiğini anlatıyor.
Maaşlar iki ay geriden geliyor
Mustafa maaşları iki ay geriden ödediklerini söylüyor:
"Peşmergenin, kamu çalışanlarının maaşlarını ödemekte zorlanıyoruz. Bağdat aylardır para göndermiyor. Permerge ön safta IŞİD ile her gün savaşta. Askeri ihtiyaçlarımız var. Bunların yanı sıra mülteciler için de harcama yapmak gerekiyor. Kamplar inşa etmek gerekiyor."
Bağdat’tan para gelmeyince Kuzey Irak yönetimi uluslararası ve yerel şirketlere borçlanmaya başladı. Kuzey Irak yetkilileri bankalar faiz istedikleri için özellikle petrol şirketlerinden borçlandıklarını ifade ediyor. Peki ya Ceyhan’dan satış yapılan ve Halkbank’ta biriken Kürt petrolünün parası ne olacak?
"Halkbank'taki para da yeterli olmaz"
Mustafa orada biriken paranın şu andaki ihtiyaçları karşılamada yeterli olmayacağını söylüyor. Hedef, Bağdat hükümetiyle sağlıklı ve normal bir ilişki yürütmek.
Kürtler Bağdat’ta değişen yeni hükümete üç aylık şartlı destek verdi. Mustafa, hükümet kurulurken yapılan müzakerelerden mutlu olmadıklarını ancak uluslararası camiaya Irak’ın bütünlüğüne engel olmadıklarını göstermek için hükümete destek verdiklerini anlatıyor, Bağdat’tan sorunların çözümüne ilişkin net bir söz beklediklerini vurguluyor. Mustafa “Üç ay kararlılığı göstermek için yeterli bir süre” diyor.
Mustafa’ya göre yeni hükümetten gelen olumlu sinyaller var ama sinyaller yetmez, somut adımlar atılması gerekiyor.
Kaynak: Al Jazeera
0 Yorumlar