İngiltere Meclisi'nin alt kanadı bugün Filistin'in tanınması yönündeki tasarıyı görüşecek.
İngiliz Meclisi bugün, Filistin devletinin tanınmasına ilişkin hazırlanan önergeyi oylayacak.
Meclisin alt kanadı Avam Kamarası, "Hükümetin Filistin devletini tanımasına" ilişkin önergeyi görüşmek üzere yerel saatle 15.30'da (TSİ 17.30) bir araya gelecek. Yaklaşık 6 saat sürmesi öngörülen görüşmelerde, Ortadoğu sorunu ve geleceği masaya yatırılacak.
Muhalefetteki İşçi Partisi'nin Filistin'in Dostları Grubu Başkanı Grahame Morris tarafından hazırlanan, "Meclis, hükümetin İsrail devletinin yanı sıra Filistin devletinin tanınması gerektiğine de inanıyor" başlıklı önergenin, aynı gün içerisinde oylanması bekleniyor.
Birleşik Krallık'ta devletleri meclis değil, hükümet tanıyor. Dolayısıyla oylama sonucu bağlayıcı olmayacak. Ancak sonuç Filistin'in tanınması yönünde çıkarsa bu, meclisin iradesini yansıtacak ve hükümeti Filistin'in tanınması için zorlayacak.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın İnanç ve Toplumlardan Sorumlu Bakanı Barones Warsi bu yaz, hükümetin Gazze politikasından dolayı görevinden istifa etmişti. Warsi, The Observer gazetesine bugünkü oylamaya ilişkin verdiği demeçte, milletvekillerini Filistin'in tanınması yönünde oy kullanmaya çağırdı. Warsi, Ortadoğu sorununun çözülmesi için yürütülen müzakerelerin durduğunu, dolayısıyla İngiliz Meclisi’nden çıkacak tanınma kararının bu süreci yeniden başlatabileceğini belirtti.
Önergeye, muhalefetteki İşçi Partisi ile koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokrat Parti'nin güçlü destek vermesi bekleniyor. İngiltere Başbakanı David Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti'den bazı milletvekilleri ise "Ortadoğu sorununda iki devletli anlaşmaya ve barışa ulaşılmadan, sınırları belli olmayan Filistin'in devlet olarak tanınamayacağını" savunuyor.
İsveç bu ay başında Filistin'i tanıma kararı almıştı. Dünyada 130'dan fazla ülke Filistin'i bağımsız bir ülke olarak tanıyor.
Dunyabulteni
0 Yorumlar