TWİTTER CANLI

Vladimir Putin: Krizlerle Güçlenen Lider!

Ülkede işler iyi giderken bir lidere halk desteği yüzde 50’nin altına düşerse, ekonomi derin krize saplandığında bu desteğe ne olur?

Düz mantıkla yanıtın “düşer” olması beklenir. Ama Putin’in şaşırtan grafiği, Rusya’da olanları anlamanın ve olabilecekleri tahmin etmenin zorluğunun kanıtı. Aralık 2013’te Levada Center’ın yaptığı ankette, Putin’in politikalarını destekleyenlerin oranı yüzde 47’ye düştüğü belirtilirken, Medvedev-Putin ikilisinin 13 yılı bulan kesintisiz iktidarının halkta bir “yorgunluk ve bıkkınlık oluşturduğu” yorumları vitrindeydi.
Oysa petrol-gaz zengini ekonomide göze batan bir sıkıntı yoktu ve pek çok analist 2013’ün dış politikada Putin için tam bir zafer yılı olduğunda mutabıktı. Putin, İran’a uygulanan nükleer kıskacı kırmış, Soçi Kış Olimpiyatları ile imajını cilalamış, Forbes dahil pek çok saygın medya organınca “Yılın En Etkili İsmi” seçilmişti.

‘2014 SIKINTILI BİR YILDI’

Buna rağmen Rusya’da halkın desteğinin azaldığı iddia ediliyordu. Ancak Ukrayna’da başlayan kaos Rusya’nın Kırım’ı ilhakına kadar gitti. Ardından ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB) sert yaptırımları, hızla düşen petrol fiyatları Rusya’yı boğmaya başladı. “Soğuk Savaş” tamtamları yeniden çalıyor, Rusya’nın yalnızlaştığı yönünde haberler yazılıyordu.

DÜZ MANTIK İŞLEMEDİ

İşlerin Rusya açısından hızla kötüye gittiği düşünülürken, Putin’in yıldızı ve reytingi daha da parlamaya başladı. “Düz mantık” Rusya’da işlemiyordu. Liderin politikalarını destekleyenlerin oranı her ay 5-10 puan artarak, Ekim 2014’te yüzde 88’e ulaştı.
“Bugün seçim olsa oyumu tereddütsüz Putin’e veririm” diyenlerin oranı Ukrayna krizinin hemen öncesinde yüzde 29 iken (Levada Center anketi), Perşembe günü açıklanan VTsİOM anketine göre yüzde 55’i buldu.
Yani ekonomi yolundayken Putin’in kaybetmeye başladığı söylenen halk desteği, bugün ülke derin bir finansal kriz yaşarken rekor düzeye çıktı.

BATI İLE GERGİNLİK HALK DESTEĞİNİ ARTTIRDI

Batı ile gerginlik Rusya’da her zaman prim yaptı, yapıyor. Komünist Parti dahil, parlamentodaki tüm muhalefet, “Kırım bizim” sloganıyla Putin’e destek veriyor. Kremlin Müsteşar Yardımcısı Vyaçeslav Volodin “Putin yoksa, Rusya da yok” diyerek ortalama Rus’un duygularına tercüman olduğunu söylüyor. Kırım, hem “tarihi vatan toprağının dönmesi”, hem tüm dünyaya meydan okumanın simgesi olarak sembolü olarak gösteriliyor.
Onun dışında, bu kritik dönemde Putin’in sıkletinde alternatif olmaması da halkı onun etrafında topluyor. Ancak 2015 ile birlikte tablonun değişme ihtimali olduğu iddia ediliyor, “Kırım uğruna her bedeli öderiz” sloganının sorgulandığı söyleniyor. Nitekim kriz sürecinin en az iki yıl süreceğini bizzat Putin açıklarken, tablonun ne olacağı merak uyandırıyor.

RUSYA’DA KRİZ

Dolar bir yılda 32 rubleden 65 rubleye fırladı. Enflasyon yüzde 11,4 ile yıllar sonra ilk kez çift haneye çıktı. Merkez Bankası’nın döviz rezervleri 390 milyar doların altına indi. Pek çok analist, Batı’dan gelen “Rusya Ukrayna’da geri adım atmazsa yaptırımlar kalkmaz, daha da ağırlaşır” uyarılarına bakıp, tünelin ucunda henüz ışık olmadığını düşünüyor.

NE NAPOLYON, NE HİTLER

Ancak tüm yaşananların gölgesinde halk, Putin’de mutabık. Rusya’da sokaktaki adamın ruh halini özetleyen anlayış, “Bizi tarihte ne Napolyon, ne de Hitler yenebildi, Obama ile Merkel mi yenecek?” şeklinde.

TurkRus

Yorum Gönder

0 Yorumlar