Suudi Arabistan ve İsrail'in, 2014'ten beri 5 kez gizlice masaya oturduğu ve 7 adımlık bir plan hazırladığı ortaya çıktı.
Planın Türkiye'yi en yakından ilgilendiren kısmı ise sınırda bir Kürt devleti kurulması
Aralarında diplomatik temas bulunmayan 2 ülke, Suudi Arabistan ve İsrail'in, İran tehdidine karşı birlikte hareket etmek için gizli temaslarda bulunduğu kısa süre önce ortaya çıkmıştı.
Buna göre 2 ülke, İran'a karşı 7 adımlık bir planı masaya yatırdı. Ve bu adımlardan biri de Türkiye sınırında bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasını öngörüyor. Suudi Arabistan ve İsrail'in dış politikasına yön veren isimlerden ikisi, bu ay başında ABD'nin başkenti Washington'da bir araya geldi. İsrail Dışişleri Direktörü olması beklenen Dore Gold ile Suudi Arabistan'ın hükümet danışmanı Enver Eşki'nin görüşmesinin ardından 2 ülkenin 2014'ten beri 5 kez gizlice masaya oturduğu doğrulanmıştı.
3 ÜLKEDE TOPLANTILAR YAPTILAR
Farklı tarihlerde Hindistan, İtalya ve Çek Cumhuriyeti'nde bir araya geldikleri belirtilen 2 ülkenin, 7 adımlık planının ana hatları da gün yüzüne çıktı.
Adımların; İsrail ve Araplar arasında bir barış planının yapılması, Tahran'da bir rejim değişikliği, ortak bir Arap ordusunun oluşturulması ve Türkiye sınırında bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasını içerdiği belirtildi. Planın diğer noktaları ise Körfez ülkelerinin birlikte hareket etmesi, Yemen'de barış sağlanması ve Arap dünyasındaki demokratik hareketlerin desteklenmesi gibi hususları içeriyor. Washington'daki toplantıda Enver Eşki, çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu. "Barış içinde çalışarak, bölgede Türkiye'nin, İran'ın ve Irak'ın amaçlarını engellemek için Büyük Kürdistan'ın kurulmasını sağlamalıyız" diyen Eşki, bu yeni devletin 3 ülkenin topraklarında kurulacağına vurgu yaptı. Toplantıya katılan bir diğer isim İsrailli emekli General Şimon Şapira, İsrail ve Suudi Arabistan'ın İran konusunda 'aynı sorunlara, aynı güvensizliklere ve bazı durumlarda da aynı çözümlere sahip olduğunu' söyledi. Dore Gold da "Bu toplantıda bir araya gelmiş olmamız, aramızdaki sorunları çözdüğümüz anlamına gelmez. Fakat önümüzdeki dönemde, yıllardır süregelen bu sorunların üstesinden gelebileceğimizi umuyoruz" dedi.
AMAÇ 'YENİ OSMANLI'YI ÖNLEMEK
Siyasi analistler 2 ülkenin yeni bir Osmanlı Devleti'nin kurulmasından ve bölgedeki en etkin güç olarak ortaya çıkmasından da endişe ettiğini söylüyor. İran asıllı Fransız gazeteci Armin Arefi'nin LePoint gazetesinde çıkan analizinde, "Nükleer güce sahip bir İran ihtimali, 2 zıt kutbu birbirine yaklaştırdı" ifadelerini kullandı. İran'ın P5+1 ülkeleriyle masaya oturmasına hem Suudi Arabistan hem de İsrail açık bir şekilde karşı çıkmıştı. İran Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD ve İran'ın yakınlaşmasını eleştirmiş, uluslararası camiaya "İran'a güvenmeyin" çağrısında bulunmuştu.
Kaynak : Sabah
0 Yorumlar