Demokrasinin beşiği denilen İngiltere, ülkedeki radikal görüşlerle mücadele etmek için demokrasi sınırlarını zorlayan bir strateji planı hazırladı. Buna göre internet, televizyon ve radyo kuruluşları yakından takip edilecek, kurallara uymayan kuruluşlar kapatılacak; ‘iyi karakterli’ olmayan kişiler vatandaşlıktan çıkarılacak ve vatandaşlar daha yakından takip edilecek ve 16 ve 17 yaşlarındaki gençlerin pasaportları iptal edilebilecek. İngiltere’nin yeni planı ‘demokrasinin beşiği sallanıyor’ yorumlarına neden oldu.
Türkiye de dahil gelişmekte olan ülkelere demokrasisi örnek gösterilen İngiltere, vatandaşları arasında büyük bir fişleme ve istihbarat ağı kurma kararı aldı.
Suriye’de IŞİD saflarında savaşan yüzlerce İngiliz teröristin olması, hata bunlardan en ünlü ve en eli kanlısı sayılan ‘cihatçı John’un bir İngiliz olması, Kraliçeyi ve parlamentoyu ülkede terörizm ve radikal düşünceler için sıradışı tedbirler almaya itti.
İNTERNET TELEVİZYON VE RADYO YAYINLARI YAKINDAN İZLENECEK
İngiliz Hükümeti bugün açıkladığı yeni ‘aşırılıkla mücadele stratejisi’ kapsamında internet ve televizyon ile radyo yayınlarını daha yakından takip etme kararı aldı. Terör propagandası yapmasına bile gerek kalmadan, radikal düşünceleri yaydığına kanaat getirilen bütün internet siteleri, televizyonlar ve radyolar anında kapatılabilecek.
“AŞIRILIK ANALİZ BİRİMİ” ADI ALTINDA FİŞLEME MERKEZLERİ
Yeni strateji çerçevesinde İçişleri Bakanlığı içerisinde “Aşırılık Analiz Birimi” kurulacak. Dışişleri Bakanlığı ile yakından çalışacak olan bu birim, hükümet kurumlarına ve kamu sektörüne aşırılıkla mücadele konusunda destek verilecek. Yani radikal düşüncelere sahip kişiler fişlenerek bunlar hakkında gerekli işlemlerin yapılabilmesi için ilgili kurumlara rapor sunulacak.
İSLAMİ AŞIRILIK VE NAZİ DÜŞÜNCESİ AYNI SINIFTA SAYILACAK
Stratejinin detaylandırıldığı raporda İslami aşırılığa özel bir önem verildi. İslam ve radikal İslam arasında farklılık olduğu belirtilen stratejide, “Radikal İslamcıların ideolojisini anlamak ve mücadele etmek için İslami düşüncenin belli unsurlarının nasıl saptırıldığını anlamak önemli” denildi. Sadece İslami aşırılıktan bahsedilemeyeceği, aşırı sağ ve Nazi yanlısı grupların da aşırılık kapsamına girdiği vurgulandı.
AŞIRILIKLA MÜCADELE EDEN GRUPLAR BİRLEŞTİRİLECEK
Strateji kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafında yeni bir iletişim ağı kurulacak ve bulundukları topluluklarda aşırılıkla mücadele edenler bir araya gelerek ortak hareket etmeleri sağlanacak.
‘İYİ KARAKTERLİ OLMAYANLAR’ İNGİLİZ VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKARILACAK
İngiltere’de vatandaşlığa kabul edilmenin ya da vatandaşlıkta kalabilmenin şartlarından biri de ‘iyi karakterli olmak’. İngiliz Hükümeti vatandaşlık kurallarını gözden geçirerek, Birleşik Krallık vatandaşı olmanın şartlarından biri olan “iyi karakterli olmak” kriterini kuvvetlendirerek, kişinin aşırılıkla bağlantısı olup olmadığını araştıracak. Yani hükümet karakterini beğenmediği kişileri vatandaşlık kuralını çiğnediği gerekçesiyle vatandaşlıktan çıkarabilecek.
SAKINCALI İNTERNET SİTELERİ KAPATILACAK
Ayrıca ülkede yayıncılığı denetleyen Ofcom kuruluşuyla aşırıcı görüşlerin yayılmasının önlenmesi için yakından çalışılacak. Radikal görüşler yayan ya da aşırılığa destek veren kuruluşlar yasaklanacak ve kapatılacak Bu çerçevede internet sağlayıcısı şirketlerle de yakından çalışılacak ve “sakıncalı” görülen içeriklerin kaldırılması istenilecek.
16-17 YAŞINDAKİ GENÇLERİN PASAPORTLARI İPTAL EDİLEBİLECEK
Yeni strateji kapsamında ayrıca aileler, çocuklarını radikalleşmeden korumak için pasaportlarına el koyabilecek ve iptal edebilecek. İngiliz Hükümeti 16 yaşından küçük çocuklar için geçerli bu kuralın, yıl sonuna kadar 16 ve 17 yaşındakiler için de genişletileceğini bildirdi.
YÜZLERCE İNGİLİZ TERÖRİST IŞİD SAFLARINDA KAFA KESİYOR
İngiltere’den Suriye ve Irak’a yaklaşık 700 İngiliz vatandaşının IŞİD saflarında savaşmak için gittiği tahmin ediliyor. Gidenler arasında genç kızlar ve kadınlar da bulunuyor.
2011′den bu yana yürürlükte olan hükümetin “Prevent” isimli stratejisiyle de ülkede aşırılıkla mücadele ediliyordu ancak bu strateji kimi zaman yeterli bulunmuyordu.
Birleşik Krallık’ta yaklaşık 3 milyon Müslüman yaşıyor. Bu sayının 2030 yılına kadar 5 buçuk milyona ulaşması öngörülüyor.
Medyagundem
Medyagundem
0 Yorumlar